Aktiviteter: Bolde i spand, salatslyngecentrifuge
I dag har vi set på hvad centrifugering er og hvor vi møder den i hverdagen samt hvad tyngdekraft er. Vi har forsøgt om vi kunne generere nok centrifugeringskraft til at modkæmpe tyngdekraften samt om vi kunne opdele jord og vand efter vi havde blandet det til muddervand.
Vi har startet med at snakke om hvordan tyngdekraften er den der søger for at vi går på jorden og den gør vi kommer ned igen hvis vi hopper den gør samtidig at ting falder ned hvis vi slipper det. Vi har så snakket om hvis vi bruger nok kræfter på at hoppe kan vi modkæmpe tyngdekraften og derfor komme op i luften, jo flere kræfter man hoppe med jo højere kommer man op i luften.
Vi har så set på hvordan bolde falder ud af vores spande hvis vi vender bunden i vejret. Så har vi prøvet om de kunne blive i spanden hvis vi svinger dem hurtigt nok rundt.
Vi har snakket om at det er centrifugeringskraften der er stærkere end tyngdekraften som gør at bolden bliver i spanden selvom spanden vender på hoved.
Vi har snakket om der måske var nogle der havde mærket centrifugeringskræften mens de gyngede eller om de måske har mærket den når de har snurret rundt. Måske var der nogle der havde prøvet at miste en gummistøvle når de har snurret rundt i snurretoppen på legepladsen.
Til sidst skulle vi lave mudder! Der var børnene så kvikke at de godt vidst vi skulle bruge noget jord og noget vand. Så det har vi blandet i nogle mikrocentrifugerør (børnene har fået en hver de måtte tage med hjem). Vi har derefter centrifugeret dem ved hjælp af en salatslynge og observeret hvad der skete. Som mange af børnene har erfaret kan man blande den opdelte jord og vand igen ved at ryste rørene.
Vi har snakket om hvordan man også kan bruge en cykel i stedet for en salatslynge samt at man i svømmehal eller ude kan svinge en våd klud rundt og se hvordan centrifugeringskraften trækker vandet ud af kluden. Derudover kan i se om i kan genere mere centrifugeringkraft end jeres vaskemaskine ved at ligge to klude i vand, ene ligges så i vaskemaskinen der så centrifugere og den anden svinger man rundt. Eller bare se hvordan centrifugering fra vaskemaskinen ”tørrer” håndklæder lagt helt gennemblødte i vaskemaskinen
Forsøg: Bolde i spand
Materiale liste:
Spand med hank
En eller flere mindre bolde
Alternativt kan det laves med vand i stedet for bolde
Fremgangsmåde:
Start med at ligge boldene i spanden.
Test først at boldene falder ud hvis spanden vendes på hoved.
Se nu om i kan svinge spanden hurtigt nok rundt så boldene bliver i spanden.
Tip: Find en spand så børnene kan svinge den rundt uden at ramme jorden.
Tip: Kan laves med andet end bolde i spande, skal blot være noget der kan være i spanden uden at siddefast. Vand er oplagt at prøve udenfor.
Forsøg: Salatslyngecentrifugering
Materiale liste:
Centrifugeringsrør/mikrorør/eppendorfrør
Salatslynge/cykel
Vand+jord
Tape
(pipette)
Bonus hvis i har engangpipetter tilgængelige
Fremgangsmåde:
Først skal de to materialer ned i rørende og blandes godt. Vi har i børnehaven forsøgt os med vand og jord.
Vandet kan pipetteres ned i rørende og jorden kan tages med fingrene.
Ryst rørende godt så de blandes helt.
Rørene ska nu ned i salatslyngen eller sættes fast på cyklen. Her er det vigtigt at den spidse ende af rørene peger væk fra omdrejningspunktet/midten. I børnehaven har vi brugt en salatslynge fra Ikea, det var nemlig så heldigt at de kunne sættes fast i bunden uden at der var behov for tape. Har i en anden hvor rørende ikke kan sættes fast skal de lige tapes fast engang så de ikke vælter. En cykel kan med fordel også bruges, vend cyklen om så i kan bruge hænderne til at dreje pedalerne og derved baghjulet rundt. Sæt jeres rør fast til eerne så den spidse ende peger væk fra midten.
Når jeres rør er sat fast skal der snurres rundt, på cyklen bruger pedalerne til at dreje hjulet rundt. Jo hurtigere man drejer jo stærkere centrifugerings kraft genererer og jo renere opdeling kan i opnå.
Efter i har snurret rundt og fået produceret centrifugerings kræft kan i nu observerer hvordan jeres rør ser ud. Er der nogle forskel fra i lagde det i? Er der forskel på effekten alt efter hvilket materialer i har blandet?
Tip: Man kan med fordel teste om der er andet man kan opdele ved hjælpe af centrifugering. Hvad kan i finde i hjemmet? Vi har også forsøgt med olie og vand. Nogle børn har prøvet andre ting de har fundet på legepladsen der kan komme ned i rørende
Tip: Foruden hastighed på omdrejningen spiller partikel størrelse/densitet også en stor rolle på hvor stor en opdeling der opnås. Sand er f.eks tungere end jord og vil være nemmere at dele fra vand. Hvor vand og olie har stor densitets forskel og de vil derfor også være opdelt nemt (her gælder det også at de ikke kan blandes så opdelingen sker automatisk uden centrifugering)